Vlooien hebben is voor je huisdier bepaald geen pretje.

Vlooien

By Jasper In Teken / Vlooien oktober 16, 2015

Vlooien

Als je een hond of kat hebt, krijg je er vast een keer mee te maken: vlooien. Het zijn parasitaire insecten. Ze leven van het bloed van gewervelde dieren, zoals honden en katten maar ook mensen. Ze zitten alleen op warmbloedige dieren met beharing (een vacht) of veren.

Ga rechtstreeks naar het onderwerp:

Soorten vlooien

Er zijn ruim 2000 soorten vlooien. In Nederland en BelgiĆ« komen zo’n 50 soorten voor. Ze worden ingedeeld naar de diersoort waarop zij zich bevinden. Zo zijn er onder meer de:

  • kattenvlo;
  • hondenvlo;
  • vogelvlo;
  • rattenvlo;
  • eekhoornvlo.

Er bestaan ook mensenvlooien maar die komen in West-Europa amper voor. Ook de hondenvlo is hier zeldzaam. De kattenvlo komt wel veel voor. Deze kan ook op honden of mensen zitten, maar meestal niet voor lang. Hij kan zich namelijk niet goed voeden en al helemaal niet voortplanten als hij niet ‘het juiste’ bloed drinkt. Andere vlooiensoorten zijn een stuk zeldzamer. Ze zitten op hele specifieke diersoorten (bijvoorbeeld een bepaalde egel, mol, vleermuis of tropische vogel) en daarom alleen in het gebied waar die dieren leven.

Uiterlijk vlooien

Hoeveel verschillende vlooien er ook zijn, ze lijken allemaal erg op elkaar. Ze hebben een plat achterlijf, een kleine, gebogen kop en zes pootjes. De achterste poten zijn groot en sterk zodat ze goed kunnen springen: wel 40 cm ver en 20 cm hoog. Een vlo is roodbruin of zwart en meestal tussen de 1 en 3 mm groot.

Vlooien hebben bij hun kop verschillende uitsteeksels. Die gebruiken ze om een gaatje in de huid van het dier waar zij op zitten (de ‘gastheer’) te maken en om bloed uit de kleine adertjes onder de huid te zuigen. Dat werkt als een injectienaald. Die is hol en daardoor kan er bloed doorheen. Hoewel het achterlijf van de vlo hard is, kan het wel uitzetten als de vlo veel drinkt of eitjes draagt.

Heeft jouw huisdier vlooien?

Het zijn vooral honden en katten die vlooien hebben maar konijnen kunnen ze ook krijgen. Als je huisdier zich veel krabt en in zijn vacht bijt, kan dit het geval zijn. De beet van een vlo doet pijn en jeukt naderhand erg. Sommige dieren zijn allergisch voor de beet en krabben zich tot bloedens toe.

Omdat vlooien vooral ’s nachts actief zijn, is het moeilijk ze op heterdaad te betrappen. Wel kun je in de vacht van je huisdier zoeken naar de eitjes (die zijn wit en ongeveer een halve millimeter groot) en naar de poep van de vlooien. Daar zitten nog bloedresten in, zodat ze roodbruin is. Doe je zo’n uitwerpseltje in wat water, dan kleurt het water rood.

Vlooien hebben is voor je huisdier bepaald geen pretje.

Vlooien en lintwormen

Zoals je huisdier een gastheer is voor een vlo, is de vlo weer een gastheer voor lintwormen. Je huisdier krijgt geen lintworm van een vlooienbeet, maar als hij een vlo doorslikt die een lintworm heeft, krijgt hij dit zelf ook. Omdat veel dieren hun vacht schoonlikken, is de kans dat ze een vlo binnenkrijgen best groot.

Vlooien bij mensen

Als je over vlooien leest voel je het vaak al kriebelen. Toch komen mensenvlooien in Nederland niet echt voor. Het kan wel dat katten- of hondenvlooien op mensen springen en hen bijten. Ze blijven alleen niet lang omdat ze van mensenbloed niet kunnen leven.

Hoe herken je vlooienbeten? Ze lijken op muggenbulten; de huid is dikker en de bult jeukt. Soms lijkt de bult op een blaar. Ook is soms een rood puntje te zien van de beet. Vlooien zitten vooral bij de benen, terwijl muggen op meer plekken steken. Heb je dus een huisdier en zitten er rond je benen meerdere beten dicht bij elkaar, dan heb je misschien vlooien.

Handmatig vlooien bestrijden. Met een vlooienkam of -borstel.

Vlooien bestrijden

Er zijn veel middelen om vlooien om zeep te helpen. Wil je ze grondig uitroeien, dan moet je niet alleen de vlo zelf aanpakken, maar vooral de larven en eitjes die in je huis zitten. Voor 1 volwassen vlo kunnen dat er wel 10 tot 20 zijn. Vlooien bestrijd je:

  1. handmatig;
  2. met natuurlijke middelen;
  3. met insecticiden.

Lees meer over de manieren om vlooien te bestrijden.

Weetjes over vlooien

  • Vlooien zien heel slecht. Wel kunnen ze warmte heel goed waarnemen.
  • Vlooien die nog in hun pop zitten kunnen ruim een jaar zonder voedsel overleven. Op het moment dat er een dier langskomt, komen zij pas in beweging en storten zich massaal op deze gastheer.
  • Vlooien zitten niet de hele tijd op een dier. Ze komen er alleen om te eten en springen daarna weer weg. Meestal zitten ze dan in het nest van hun gastheer.
  • 95% van de vlooien zit op zoogdieren en 5% op vogels.

Terug naar Teken, vlooien, wormen