Konijnentherapie kan uitkomst bieden wanneer je konijn ongewenst gedrag vertoond. Lees er hier alles over.

Konijnentherapie

By Jasper In Konijnentherapie november 11, 2015

Alles over konijnentherapie

Konijnen zijn hele lieve en speelse dieren. Ze houden ervan om even te knuffelen of rond te rennen op het gras. Maar in sommige gevallen kunnen konijnen verkeerd gedrag vertonen, bijvoorbeeld bijten wanneer je hem een stukje fruit wilt geven of bij het optillen. Deze situatie is voor beide partijen niet fijn en is dus belangrijk om op te lossen.

Oorzaken van gedragsproblemen

Konijnen zijn prooidieren, dat betekent dat ze altijd op hun hoede zijn. Wanneer een konijn iets vervelends heeft meegemaakt kan het opeens terugvallen in dat gedrag. Dan reageren ze fel op elke lichte vorm van bedreiging. Er zijn verschillende oorzaken die dit probleem kan hebben zoals: zichzelf verdedigen, verdedigen van het territorium, het is aangeleerd gedrag of er zijn hormonen die opspelen. Maar meestal is de spanning gebaseerd op angst.

Wat is konijnentherapie?

Konijnentherapie kan uitkomst bieden wanneer je konijn ongewenst gedrag vertoond. Lees er hier alles over.Voor veel konijnen kan konijnentherapie dé oplossing zijn voor hun problemen. Het is belangrijk om een goede band met je konijn(en) te hebben. Zo hebben jullie geen last, maar alleen plezier van elkaar. Een gedragstherapeut kan je helpen bij het verhelpen van deze problemen. Meestal word je eerst gevraagd een formulier in te vullen met informatie over uw konijn. Daarna neemt de gedragstherapeut contact op voor een consult. Dit kan telefonisch zijn of hij/zij komt bij u langs. Aan de hand van een consult met je konijn maken ze een analyse en zo stippen ze de punten aan waar het probleem ligt. Naar aanleiding van deze analyse krijg je oefeningen mee die je met je konijn kunt doen.

Zijn alle problemen te verhelpen?

Alle problemen zijn in principe te verhelpen of te verminderen, mits je er veel aandacht aan besteedt. Het is wel heel belangrijk dat de juiste diagnose is vastgesteld en dat je goed advies krijgt om er mee om te gaan. Zorg ervoor dat je je laat adviseren door een gediplomeerd gedragstherapeut of gedragsadviseur. Zij weten door hun opleiding alles over konijnentherapie en kunnen je dus het beste helpen. Naast hun kennis over het konijn weten zij ook hoe moeilijk het kan zijn om in een dergelijke situatie te zitten. Kortom de beste oplossing is advies vragen aan een deskundige. Er zijn een aantal instanties die therapeuten en adviseurs erkennen. Een daarvan is Tinley. Zij zorgen ervoor dat je deskundig advies ontvangt van een gecertificeerde therapeut of adviseur.

Zelf het gedrag verbeteren

Als je graag zelf de problemen met je konijn wilt oplossen zonder de tussenkomst van een therapeut of adviseur, is dat ook heel goed mogelijk. Maar let op dat het wel heel belangrijk is dat je zeker weet wat de oorzaak is.

Wanneer je konijn slecht gedrag vertoont door het opspelen van hormonen is castratie een oplossing. Als jouw konijn territoriaal gedrag vertoont kan het aanschaffen van een groter hok of een hok met ren de problemen verhelpen. Bij het bijvullen van het voerbakje ontstaan er vaak problemen. Het konijn kan gaan bijten om zo zijn territorium te beschermen. Vaak is het heel makkelijk om dit op te lossen. Je kan het konijn afleiden wanneer je zijn voerbakje vult. Bijvoorbeeld door het geven van een blaadje sla.

Wanneer je het konijnenhok gaat verschonen is het aan te raden om je konijn in een ren te zetten. Zo maak je van het verschonen van het hok geen nare klus. Zowel jij als het konijn kunnen nu rustig doen wat jullie willen. En vooral voor het konijn is het leuk omdat hij nu eventjes in de ren kan rondrennen.

Je hebt bewust gekozen om een konijn als huisdier te houden. Zorg er daarom voor dat je alles hebt geprobeerd voordat je misschien wel de beslissing maakt om hem weg te doen. Want in bijna alle gevallen is dit niet nodig en biedt konijnentherapie de uitkomst.