Gefeliciteerd! Je krijgt binnenkort een baby. Niet alleen voor jou maar ook voor je kat wordt dit een hele verandering. Waarschijnlijk heb je ook al van kennissen en vrienden gehoord dat je beter niet meer de kattenbak kunt schoonmaken. Maar waarom precies niet? En hoe zit het dan eigenlijk met je kat zelf? Zwanger en katten gaat goed met elkaar samen.
Tijdens je zwangerschap kan de kat de infectieziekte toxoplasmose overbrengen. Dat gebeurt wanneer je in aanraking komt met uitwerpselen van je kat. In de uitwerpselen van vooral jonge katten zit de parasiet die toxoplasmose veroorzaakt. Als de moeder deze infectieziekte oploopt kan ze last krijgen van lusteloosheid, opgezette klieren en lichte koorts. Al met al valt dit heel erg mee. Via de placenta kan de moeder de virusziekte doorgeven aan de baby. Voor je ongeboren kindje kan toxoplasmose ernstige gevolgen hebben. Zo kan je baby bijvoorbeeld blind geboren worden, met een waterhoofd of juist een heel klein hoofd geboren worden of longontsteking krijgen. Dit kan ook nog enkele jaren na de geboorte gebeuren. Daarnaast is een miskraam of doodgeboorte een mogelijk gevolg.
Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 50 procent van de zwangere vrouwen al eens toxoplasmose heeft gehad. In dat geval krijg je het niet nog een keer omdat je antistoffen tegen de ziekte hebt aangemaakt en er daarom dus immuun voor bent geworden.
Je wordt ziek van toxoplasmose als je de parasiet via je mond binnenkrijgt. Maak je dus eerst de kattenbak leeg, vergeet je je handen te wassen en eet je vervolgens een frietje (met je handen) dan heb je dus grote kans dat je toxoplasmose krijgt. Heb je een tuin of een zandbak dan zijn er misschien buurtkatten die jouw tuin graag gebruiken als kattenbak. Als je gaat tuinieren is het daarom ook belangrijk altijd met handschoenen aan te werken. Naast kattenuitwerpselen kun je ook besmet raken door ongewassen groente en fruit of rauw vlees te eten zoals filet americain en rosbief. Ook schapen en geiten op de kinderboerderij kunnen drager van de parasiet die toxoplasmose veroorzaakt zijn. Daarom is het verstandig om goed op te letten op de kinderboerderij en je handen te wassen na een bezoek.
De kans op besmetting met toxoplasmose is heel klein. Gelukkig hoef je de kat daarom als je zwanger bent niet weg te doen. De eitjes van de parasiet die toxoplasmose veroorzaakt komen slechts enkele dagen per jaar in de uitwerpselen van je kat voor. En dat is ook alleen het geval als je kat drager is van de parasiet. Je loopt geen risico als je je kat aait of als je gebeten of gekrabd bent door je kat. Je moet tijdens je zwangerschap alleen iets meer oppassen. Was je handen vaker en trek handschoenen aan bij het verschonen van de kattenbak of bij het tuinieren. Het risico op toxoplasmose is groter als je rauw vlees, ongewassen groente of fruit eet dan als je in aanraking bent gekomen met de uitwerpselen van je kat. Ben je er toch niet gerust op, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.