Je hond en kat vinden vuurwerk vaak eng

Honden en vuurwerk

By Jasper In Hond oktober 21, 2015

Honden en vuurwerk

Je hond en kat vinden vuurwerk vaak engTijdens de jaarwisseling wordt er altijd veel vuurwerk afgestoken. Honden en vuurwerk is vaak geen goede combinatie. Je hond hoort twee keer zo goed als jij en daarnaast worden veel honden bang door de luide knallen en felle lichtflitsen. Hierdoor kan je hond dus erg gestrest raken.

Wat je kunt doen om je hond rustig te houden

Als honden bang zijn zullen ze blaffen, hijgen, piepen en/of trillen. Veel baasjes vinden het naar om hun hond zo bang te zien en proberen daarom de hond gerust te stellen door hem te aaien of iets lekkers te geven. Dit moet je echter niet doen want zo beloon je je hond voor het angstige gedrag. Dat ziet je hond dan als bevestiging voor zijn angst. Het beste kun je je hond negeren (dus niets zeggen en niet aanhalen!) en doen alsof er niets aan de hand is. Dit is natuurlijk erg moeilijk maar probeer dit vol te houden. Zo lang jij rustig blijft, merkt je hond vanzelf dat er geen reden is om zich druk te maken. Straffen heeft in dit geval helemaal geen zin. Hierdoor zal je hond alleen maar nog angstiger worden.

Andere tips om je hond rustig te houden:

  • Sluit de gordijnen.
  • Laat je hond tijdens de Oudejaarsnacht niet alleen.
  • Doe het licht aan, dan vallen de lichtflitsen minder op.
  • Zet de radio en/of televisie aan. Zorg wel voor een zender zonder vuurwerk!

Let op met het uitlaten van je hond enkele dagen voor Oudjaarsdag. Als je merkt dat je hond bangig is, houdt hem dan altijd aan de lijn. Zo kan hij niet zomaar wegrennen. Zorg ervoor dat je niet in de buurt komt van mensen die vuurwerk afsteken.
Laat je hond op Oudjaarsdag na 21.00 uur niet meer uit. Zorg ervoor dat je hond niet uit huis kan op Oudjaarsdag.

Neem contact op met de dierenarts als de tips niet blijken te werken. Hij of zij kan dan natuurlijke middelen of medicijnen voorschrijven. Dat hangt van de angst van uw hond af. Let er wel op dat je bij veel middelen al ver van te voren moet beginnen, anders hebben ze geen effect.

Katten en vuurwerk

Veel tips voor honden gelden ook voor katten. Ook bij katten helpt het als je de gordijnen sluit zodat je viervoeter het vuurwerk niet kan zien. Laat de radio en televisie lopen, zodat de knallen minder opvallen. Let er op bij katten op dat je het kattenluik afsluit op Oudjaarsdag en de kat binnenhoudt. Zorg ervoor dat de kat zich kan terugtrekken op een veilige plek, zoals onder de bank. Ook kun je de kat in een kleine ruimte zetten waarin hij zich veilig voelt. Het is verstandig om je kat te laten chippen, mocht hij op Oudjaarsdag niet meer thuis komen. Bange katten kruipen weg op een beschutte plek. Naderhand is je kat als hij niet vanzelf terugkomt via zijn chipnummer makkelijk terug te vinden.

Natuurlijke middelen voor hond en kat

Er zijn verschillende natuurlijke middelen voor je hond en kat. Alle middelen werken rustgevend en zorgen ervoor dat je hond of kat kalmeert zonder dat je huisdier slaperig wordt:

  • D.A.P. Verdamper/Feliway-verdamper: De D.A.P.-verdamper voor honden geeft natuurlijke geurstoffen (feromonen) af. Deze geurstoffen geven honden af om zich op hun gemak te voelen. Voor de kat is er de Feliway-verdamper. Hang de verdamper half december op. De verdamper werkt een maand en u merkt er zelf niets van.
  • Telizen® voedingssupplementen: Voor honden en katten zijn er voedingssupplementen die ervoor zorgen dat je hond of kat minder angst heeft. Dit middel heet Telizen®. Het werkt wel het beste als je begint het voedingssupplement vanaf midden oktober te geven. Midden januari stop je dan met het voedingssupplement. De tabletten stimuleren tevens het leervermogen van je hond of kat. Daarom wordt aangeraden naast deze tabletten ook te beginnen met gedragstherapie voor je hond of kat. Een vorm van die therapie is een cd met vuurwerkgeluiden opzetten. Zo kan je hond of kat al aan de luide knallen wennen. Het is wetenschappelijk bewezen dat de cd helpt bij het trainen van angst voor geluiden. Deze vuurwerkcd kunt u bestellen bij de volgende webshop. of bij je dierenarts. Begin zes weken van te voren met de cd, terwijl je het geluid gedurende die periode dagelijks steeds een klein beetje harder zet.
  • Zylkene®: Het natuurlijke product Zylkene® geef je vanaf 2 weken voor nieuwsjaarsdag. Door dit middel gaat je hond of kat beter met zijn angst om.
  • Calm Diet Royal Canin: Er is speciale dieetvoeding van Royal Canin, namelijk “Calm Diet”. Dit voer is speciaal ontwikkeld om stress bij hond en kat te verminderen. In het voer zit de kalmerende stof alfa-casozepin. Begin twee weken voor nieuwsjaarsdag met deze voeding.
  • Kruidenrecepten: Bij de Natuurapotheek kunt u kruidenrecepten bestellen die afgestemd zijn op uw hond of kat.

Geneesmiddelen met een verdovende werking

De hartworm voorkomen is veel gemakkelijker dan een hartworm behandelen.©Larry Allen - Fotolia

Heeft je hond of kat zoveel angst dat de natuurlijke middelen niet werken, overleg dan met je dierenarts over verdovende geneesmiddelen. Deze geneesmiddelen zorgen er vaak voor dat je hond of kat slaperig wordt.

  • Clomicalm®: Dit medicijn gaat verlatingsangst bij honden en katten tegen. Clomicalm is een middel dat honden en katten krijgen bij verlatingsangst. Begin hier zes weken van te voren mee. Dit middel is goed te gebruiken in combinatie met een gedragstherapeut.
  • Acepromazine (Vetranquil®): Let hiermee extra op! Dit narcose-middel zorgt namelijk voor verschillende bijwerkingen. Je hond of kat wordt erg versuft en gaat wellicht zwalken. In sommige gevallen verbetert het gehoor van je hond of kat. Dit medicijn kan er dus voor zorgen dat je hond of kat nog banger wordt dan dat hij al was! Het ene dier heeft maar een halve dosering nodig terwijl de ander nog onvoldoende op een dubbele dosering reageert. Daarom is het verstandig de acepromazine een keer uit te testen ver vóór Oud & Nieuw als u dit uw huisdier wilt geven. Blijf er altijd bij als u dit middel toedient.

Vuurwerk en andere huisdieren

Ook voor andere huisdieren is vuurwerk nooit een pretje:

  • Heb je knaagdieren in huis? Dan is het voor hen ook verstandig om de gordijnen te sluiten. Ook zij zijn bang voor vuurwerk. Zitten je knagers buiten? Wees er dan zeker van dat er geen vuurwerk in of bij het buitenhok wordt afgestoken. Ook is het fijn als je huisdier zich ergens kan verschuilen of verstoppen.
  • Bij vogels kun je een doek over de kooi gooien. Hiervan worden zij rustig. Ook helpt het iets tegen het geluid van het vuurwerk.
  • Heb je een paard? Zorg er dan voor dat hij zich niet kan verwonden in de stal. Laat ook hier de lichten en de radio aan. Als dit kan sluit dan de staldeuren en luiken. Zo krijgt je paard zo min mogelijk mee van het vuurwerk. Is je paard erg onrustig, neem dan contact op met een veearts. Mogelijk schrijft deze je paard kalmeringsmiddelen voor.

Ga terug naar de startpagina van dierenarts-dierenkliniek.nl.