Chinchilla

Chinchilla

oktober 2, 2015

Grijze Chinchilla met stro © Magali Parise - Fotolia

Chinchilla

Geschiedenis Chinchilla

Chinchilla © www.isselee.comDe chinchilla (Latijnse naam: Chinchilla Lanigera) komt oorspronkelijk uit het Andes-gebergte in Zuid-Amerika (Chili en Peru). Toen de Spanjaarden aan het begin van de 16e eeuw Zuid-Amerika veroverden, ontdekten zij het knaagdiertje.

Aangezien ze een unieke haarstructuur heeft, werd de chinchilla vooral populair vanwege zijn bont. Één haarzakje van de chinchilla bevat namelijk maar liefst 40 tot 100 haren. De populariteit van het chinchilla bont bleef stijgen. Zodoende werden ze aan het begin van de 20e eeuw met uitsterven bedreigd. Tegenwoordig denkt men dat de wilde chinchilla nog in moeilijk bereikbare gebieden in Zuid-Amerika voorkomt. Het is ook mogelijk dat de wilde chinchilla uitgestorven is.

Chapman domesticeerde de chinchilla omdat hij zo onder de indruk van het knaagdier was.© Magalice - Fotolia

Aan het begin van de 20e eeuw is de chinchilla door Mathias F. Chapman gedomesticeerd. Toen hij in het bezit kwam van een chinchilla was hij zo onder de indruk van dit knaagdier dat hij vervolgens meer chinchilla’s als huisdier wilde hebben. Chapman heeft er drie jaar overgedaan om 11 chinchilla’s te vinden. Met deze chinchilla’s is hij gaan fokken. Tegenwoordig neemt men aan dat de huidige chinchilla’s van de gedomesticeerde chinchilla’s van Chapman afstamt.

Chinchilla als huisdier

Grijze Chinchilla met stro © Magali Parise - FotoliaHet zijn erg sociale dieren. Ze kwamen in het wild in kolonies voor. Daarom is het belangrijk dat je er minstens twee neemt als je een chinchilla wilt aanschaffen. Alleen zal hij zich eenzaam voelen, hij kan gedragsproblemen krijgen en lusteloos worden. Omdat het nachtdieren zijn, worden zij vooral ’s avonds actief. Ze worden tussen de 10 en de 15 jaar.

Chinchilla’s koppelen

Als je chinchilla’s wilt koppelen, zal dit eerst zorgen voor ruzie. Daarom is het verstandig om ze eerst apart naast elkaar te zetten in een kooi. Op die manier leren ze elkaar kennen en zullen ze het sneller aanvaarden als ze samen gezet worden. Verstandig is het om ze samen te zetten voordat zij geslachtsrijp worden (met 4 tot 6 maanden). Dan zullen zij waarschijnlijk zonder problemen gekoppeld kunnen worden. Ook een jonge bij een volwassen chinchilla zorgt minder snel voor problemen dan het koppelen van twee volwassenen.

Sociaal gedrag Grijze Chinchilla en jongen (c) Magali Parise - Fotolia

Je hebt de keuze om bokjes (mannetjes) te koppelen of vrouwtjes. Een vrouwtje en een bok samen gaat ook. Let dan wel op dat de chinchilla’s zich kunnen voortplanten. Als je dit niet wilt moet je er niet twee samenzetten van een ander geslacht. De combinatie van meerdere bokjes en een vrouwtje is geen goed idee: De bokjes kunnen om het vrouwtje gaan vechten totdat de een de ander doodt.

Kooi

Zorg ervoor dat tenminste een kant tegen de muur staat om stress te voorkomen. Chinchilla's zijn erg stressgevoelig. ©Gala_K - Fotolia

De kooi dient voor 2 chinchilla’s tenminste 1m x 80cm x 50cm te zijn. Ze zitten graag. Daarom is het belangrijk de kooi in te richten met verschillende zitplanken. Ook een zandbakje aanschaffen waarin ze minimaal 1 uur hun vacht kunnen wassen is belangrijk, met name voor hun gezondheid. Tevens klauteren en springen ze graag. Daarom kun je naast de zitbanken ook klimtakken in de kooi doen. Let er dan wel op dat deze takken niet giftig zijn voor ze.
Tenslotte vinden ze het fijn als zij zich kunnen terugtrekken als ze zich onveilig voelen. Daarvoor is een houten slaaphuisje heel geschikt.

Als de chinchilla zich niet veilig voelt, trekt de chinchilla zich terug. ©tanatany - Fotolia

Aangeraden wordt om de kooi tegen de muur te zetten. Op die manier is er tenminste één kant van de kooi waar niets of niemand beweegt. Het zijn erg stressgevoelige diertjes. Dat is namelijk nog steeds de voornaamste reden dat voor overlijden. Daarnaast moet je oppassen met warmte: Daar kunnen ze slecht tegen. Zet de kooi dus nooit in de zon. Wel is het belangrijk dat er voldoende licht is.

Stel de chinchilla kooi met een kant naar de muur. Dat zorgt ervoor dat uw chinchilla's minder stress hebben.©

Ziekten

Als het gedrag van je chinchilla van de een op de andere dag verandert en deze verandering aanhoudt, wees dan waakzaam. Dit is vaak een teken dat je chinchilla ziek is. Enkele bekende ziekten zijn:

  • darmproblemen zoals diarree;
  • haarring rondom de penis;
  • schimmel;
  • verkoudheid;
  • pelsbijten.

Eentje die met zijn eten rommelt of kwijlt kan duiden op gebitsproblemen. Een verandering in ontlasting is een indicatie voor darmproblemen. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

Andere knaagdieren

Ga terug naar het menu: knaagdieren.

Lees verder over: