Herkomst
Er zijn ongeveer 40 verschillende soorten landschildpadden. De landschildpad kan tussen de 10 en 85 centimeter groot worden. Landschildpadden kunnen alleen leven, maar kunnen ook prima samen gehouden worden. Ze komen voor in verschillende landen, afhankelijk van hun ondersoort. De meest gehouden landschildpadden zijn de Griekse landschildpad en de kolenbranderschildpad.
Gedrag
Landschildpadden zijn overdag actief en kunnen goed graven en klimmen. In de zomer kun je de dieren buiten houden, in koudere periodes is het verstandig om ze binnen te houden. Landschildpadden kunnen, indien er genoeg voedsel is, prima samen leven. Het zijn boeiende dieren om te houden en naar te kijken, maar hebben wel een goede verzorging nodig.
Voeding landschildpad
Landschildpadden zijn herbivoren en eten in het wild voornamelijk grassen, struiken, kruiden en paardenbloemen. Je kunt speciaal schildpaddenvoer kopen, maar dit is geen compleet voer. Voer dus ook altijd verse groenten en fruit, zoals witlof, andijvie, appel en banaan. Om er voor te zorgen dat je schildpad voldoende calcium binnenkrijgt, kun je een supplement geven. Dit is vooral belangrijk voor vrouwtjes die eieren leggen.
Huisvesting & verzorging tropische landschildpadden
Bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een terrarium komt heel wat kijken. Tropische landschildpadden kunnen het beste gehouden worden in een terrarium en kunnen in de zomermaanden naar buiten. De temperatuur van het terrarium moet overdag rond de 25 graden zijn en ’s nachts rond de 18 graden. Overdag is een warmtespot belangrijk, daarnaast hebben schildpadden een UV-lamp nodig om te kunnen zonnen. Europese landschildpadden kunnen in de winter ook gewoon buiten blijven. Dit is beter voor de schildpad in verband met de hoeveelheid uv en zo kan de schildpad ook in een natuurlijke winterslaap geraken.
Zorg voor een ruim terrarium met voldoende mogelijkheden om te zonnen, maar ook plekken waar ze beschut kunnen zitten. Schildpadden kunnen goed graven en klimmen dus zorg er voor dat het terrarium goed af te sluiten is. Als bodemsubstraat kun je gebruik maken van een combinatie van gras, zand, bark, humus en hout.
Gezondheid & ziekte
Landschildpadden die zich niet lekker voelen of ziek zijn kun je herkennen aan een vieze neus of bek, te zachte ontlasting, beschadigingen aan huid of schild, geen eetlust of ongewoon weinig activiteit. Landschildpadden kunnen lijden aan verkoudheid, luchtwegproblemen of ontstekingen. Daarnaast kan schildrot voorkomen. Het is verstandig om de mest van je schildpad regelmatig te laten controleren op worminfecties. Neem bij twijfel altijd contact op met een dierenarts die ervaring heeft met reptielen.
Kosten
Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Je dier heeft dagelijks voer nodig dat voorziet in zijn specifieke behoeftes. Ook de inrichting van het verblijf en met name bodembedekking moet regelmatig opnieuw aangeschaft worden. Sommige onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen. Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.
Een landschildpad kan erg oud worden, de levensverwachting ligt tussen de 30 en 100 jaar. Dat schildpadden zo oud kunnen worden is wel iets om in je achterhoofd te houden. Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar