Vogel

Vogel

oktober 2, 2015

Vogels behoren tot de stam van de chordadieren. De chorda is een ruggenwervel in de vorm van een streng die later bij de gewervelden een wervelkolom wordt. Bij de vogels blijft het echter een vorm die alleen bij het embryo terug te vinden is.

Parkiet © www.isselee.comWanneer je besluit een vogel als huisdier aan te schaffen, wees je er dan van bewust dat er ook flink wat bij komt kijken bij het verzorgen van vogels. Een van de belangrijkste aspecten als je vogels wilt gaan houden is dat je genoeg tijd hebt en dat je de vogels voldoende ruimte kunt bieden. Daarbij heb je de keuze tussen een vogelkooi en een volière.

Vogelkooi

Pas goed op bij de aanschaf van een vogelkooi dat de breedte tussen de tralies niet te groot is.©Vinicius Tupinamba - FotoliaDe vogelkooi zorgt ervoor dat je vogel niet wegvliegt. Een vogelkooi in huis moet niet te klein zijn: De vogelkooi moet voldoende aangepast zijn op het soort vogel dat je gaat aanschaffen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk voor een parkiet dat er ook horizontale spijlen in zijn vogelkooi zitten omdat parkieten graag klimmen. De tralies van de vogelkooi kunnen van hout of metaal zijn. Pas op dat de ruimte tussen de tralies niet te groot is. Als je kleine vogels houdt dan kunnen zij wegvliegen of vast komen te zitten tussen de spijlen van de vogelkooi. Heb je een buitenhok, dan is het belangrijk dat dit buitenhok niet te veel wind vangt. Voor je vogels is het belangrijk dat de vogelkooi een rechthoekige vorm heeft. Vogels verliezen namelijk hun oriëntatie in een ronde vogelkooi. Op de bodem kun je bijvoorbeeld zand of houtsnippers neerleggen. Dat houdt de vogelkooi van je vogel droog en schoon.

Volière

Vlinder in volièreEen volière is een ruime kooi waarin vogels en vlinders gehouden kunnen worden. De volière is vooral een oplossing als je meerdere vogels wilt houden. Let er daarbij wel op dat sommige soorten vogels niet met elkaar kunnen samenleven. Zo moet je parkieten niet samen met kanaries houden in de volière. Er zijn drie mogelijke plaatsen waar een volière geplaatst kan worden:

  • een vrijstaande volière in de tuin
  • een volière tegen de wand van de muur van je huis: Vaak bestaat de mogelijkheid dat vogels dan ook naar binnen kunnen vliegen. Dat is voor vogels vooral fijn in de winter als het buiten koud ist.
  • bij voldoende ruimte: een volière binnenshuis

Plaatst u de voliere buiten, zorg er dan voor dat de voorzijde richting zuiden gelegen is.© Heidi Schmieder - FotoliaAls je de keuze maakt voor een volières buitenshuis, plaats dan de volière met de voorzijde naar het zuiden. Daarnaast kun je verschillende bomen en struiken planten zodat de volière een wordt met de omgeving. De grootte van de volière bepaalt eigenlijk hoeveel vogels je kunt houden. Bij een ruime volière is het mogelijk tot maximaal 10 koppels in de volière te houden.

Vogels kweken

Met het kweken van vogels wordt bedoeld dat je fokt met vogels. Wanneer je wilt kweken met je vogels, moet je ervoor zorgen dat er genoeg nestmateriaal is. Met de meeste soorten vogels kun je beginnen met kweken als de vogels een jaar oud zijn. Met parkieten is het mogelijk nog eerder te beginnen. Zij zijn broedrijp vanaf een half jaar tot 8 maanden. Voor het kweken met vogels is het belangrijk dat je meerdere rustige plekken inricht. Je kunt voor goede voeding zorgen tijdens het kweken met de vogels. Dat kan bijvoorbeeld speciaal eivoer zijn.

Vogels en vogelvoer

Als je vogels houdt is het belangrijk de vogels goed te voeden. Ook wilde vogels kun je in de winter bijvoeren omdat het dan voor deze vogels moeilijker is voer te vinden. Vogels zijn erg kieskeurig als het om hun eten gaat. Vaak eten ze eerst het lekkerste op. Wacht daarom met extra bijvoeren tot je vogels de gehele voeding op hebben gegeten. Op die manier krijgen de vogels alle benodige voedingsstoffen binnen. Vogels kunnen gevoed worden met verschillende zaden. Ook bepaalde groente en fruit kunnen toegevoegd worden aan de voeding van je vogels. Pas op: Advocado is vergif voor papegaaien en parkieten: Deze vrucht moet je je vogels dus niet voeren! Naast eten is schoon drinkwater en water om in bad te gaan ook belangrijk.

Vogels en vogelziektes

Vliegende PapegaaiAls je je vogels goed verzorgt door middel van een goede voeding, voldoende drinkwater, voldoende ruimte en voldoende hygiëne is de kans klein dat een vogel ziek wordt. Toch kan het zo zijn dat er een vogel besmet wordt met een ziekte. Vogels kunnen goed verbergen dat ze ziek zijn. Immers in het wild vallen vogels die laten merken dat zij ziek zijn eerder ten prooi aan roofdieren. Het is belangrijk dat je meteen een bezoek aan de dierenarts brengt zodra je merkt dat een van je vogels ziek is. Als er een vogel ziek is, kun je dat herkennen aan een van de volgende symptomen:

  • De vogel drinkt of eet niet of juist veel meer dan normaal.
  • De vogel zit bol (zo probeert je vogel warm te blijven).
  • De vogel zit op plaatsen waar het normaal nauwelijks komt (bijvoorbeeld op de grond).
  • De vogel maakt geen geluid meer.
  • De ontlasting van de vogel is donker en waterig.
  • De vogel zondert zich af van andere vogels.

Als je vermoed dat je vogel ziek is, is het belangrijk zo snel mogelijk een diagnose te laten stellen. Houd de vogel ook apart van de andere vogels. Zo kun je besmetting bij andere vogels voorkomen.

Ziektes die kunnen voorkomen bij vogels zijn onder andere:

  • Bloedluis wat lijdt tot bloedarmoede
  • Darmontsteking
  • Kalkpoten
  • Kropziekte: Ontsteking van de krop. De krop zit in de hals van je vogel en is de plaats waar hij zijn eten opslaat. Door de kropziekte braakt de vogel zijn eten constant uit. Neem direct contact op met een dierenarts als je merkt dat je vogel de kropziekte heeft. Door het vele braken kan je vogel binnen een dag uitdrogen en sterven.
  • Papegaaienziekte: Ondanks de naam kan de ziekte bij elke vogelsoort voorkomen. Bij papegaai-achtigen komt de ziekte vaak voor. Symptomen zijn benauwdheid, diarree en oogontsteking.
  • Ontijdige rui: Als de vogel in de rui is, krijgt hij een nieuw verenpak. De rui van een vogel duurt gemiddeld enkele weken en kan tot drie keer per jaar voorkomen. Duurt de rui langer dan drie weken dan is er iets mis.
  • Vogelpest
  • Wormen

Terug naar de startpagina van dierenarts-dierenkliniek.