De Amazonepapegaai is een van de bekendste papegaaien die er zijn. Hij is heel makkelijk te trainen en erg intelligent.

Amazonepapegaai

By Jasper In Vogelsoorten december 3, 2015

Amazonepapegaai als huisdier

De Amazonepapegaai is een van de bekendste papegaaien die er zijn. Hij is heel makkelijk te trainen en erg intelligent.De Amazonepapegaai is een van de bekendste papegaaien die er is. Hij is heel makkelijk te trainen en erg intelligent. Toch is het geen goed idee om zonder de juiste kennis en ervaring een Amazonepapegaai te houden. Het liefst zitten ze samen in één kooi, dat komt omdat het groepsdieren zijn. Hij heeft veel aandacht, goede voeding en de juiste kooi nodig.

Varianten van de Amazonepapegaai

Overwegend is de Amazonepapegaai groen van kleur. Naast groen bestaan er ook nog andere kleurcombinaties. Over de hele wereld zijn er rond de dertig verschillende soorten amazonepapegaaien. In Nederland kweken we er maar een aantal daarvan. De Geelwangamazone en de Blauwvoorhoofdamazone zijn enkele daarvan. Iedere soort heeft een ander karakter en heeft zijn eigen temperament.

Eigenschappen

  • Spanwijdte vleugels: 48 centimeter
  • Grootte: 38 centimeter
  • Gewicht: Rond de 360 gram
  • Leeftijd: 40 tot 60 jaar
  • Land van oorsprong: Ze komen vooral rond de amazone gebieden voor. Dus in Mexico, Caribisch gebied en Argentinië
  • Vachtkleuren: Groen met blauw, gele of andere gekleurde plekken op hun kop. De ogen zijn voornamelijk oranje.

Huisvesting

Papegaaien en andere vogels worden voornamelijk in volières gehouden. Ze kunnen zowel binnen als buiten in een volière worden gehouden en ze zitten dus het liefst samen. Zo kunnen ze onderling ook koppels vormen als je eventueel wilt gaan kweken met je papegaaien. Ga je je Amazonepapegaaien buiten houden, dan is het noodzakelijk om een verwarmd en tochtvrij  binnenverblijf te hebben. Zo kunnen je papegaaien wanneer ze het koud hebben altijd naar binnen gaan. Verder is de ondergrond van de volière belangrijk, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor metselzand. Dit is namelijk makkelijker te verschonen omdat het een egale vaste bodem is.Amazonepapegaaien zitten graag op takken. Zorg er daarom voor dat je kooi voldoende takken heeft. Het liefst natuurlijke takken. De grootte van de volière hangt er van af of je een koppel hebt of niet. Voor twee Amazonepapegaaien hoeft deze niet te groot te zijn. De minimale afmetingen zijn 200x200x90. Voor één papegaai zijn de minimale eisen: 120x80x100.

Voeding

Amazonepapegaai met etenDe Amazonepapegaai eet voornamelijk vruchten en groenten. Het is dan ook een herbivoor. Ga je met hem trainen? Geef dan noten en andere zaden, die hij normaal gesproken niet krijgt als beloning. Zo motiveer je je papegaai extra. Het is handig om je papegaai pellets te leren eten. Dat zijn gemalen noten en zaden, die eruit zien als brokjes. Vaak zitten daar ook nog de noodzakelijke vitaminen en mineralen in. Zo zorg je ervoor dat je papegaai alle essentiële stoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft.

Ziekten

Is je Amazonepapegaai niet meer zo actief als normaal? Dan kan het zijn dat hij ziek is. Bij een gezonde Amazonepapegaai is de ontlasting stevig en grijsgroen/bruin van kleur met een witte fractie. Het is lastig om te beoordelen of je papegaai ziek is. Omdat het prooidieren zijn willen ze dat niet laten merken anders kunnen ze misschien wel worden aangevallen. Toch kun je wel degelijk zien en horen of ze ziek zijn. Zitten ze bol of hoor je duidelijk dat hun ademhaling zwaarder is geworden,dan zijn ze waarschijnlijk ziek. Ga dan direct naar een dierenarts met ervaring en verstand over de Amazonepapegaai. Ook is een dof verenkleed een aanwijzing van een slechte conditie. Gele ontlasting kan duiden op leverproblemen, dat komt voor als je papegaai over een langere periode alleen maar zaden heeft gegeten.

Toekomst

Voor het aanschaffen van een Amazonepapegaai is het van belang goed na te denken over de toekomst. Zo moet je je erop voorbereiden dat je lang voor je papegaai moet zorgen. Een Amazonepapegaai kan, zoals hierboven is beschreven, heel oud worden. Zo oud zelfs dat hij ouder dan jij kan worden. In dat geval is het handig om al geregeld te hebben waar je papegaai naartoe gaat zodat deze goed terecht komt.