Als je hond aan epilepsie leidt, heeft hij last van toevallen die zich herhalen. Bij epilepsie treedt er een storing in de hersenen op. Door die toevallen verliest de hond de controle over sommige functies van zijn lichaam.
Net als bij de mens kan de hond tijdens een epileptische aanval:
Epilepsie kan ook optreden zonder deze heftige reacties. Dan heeft je hond een mildere vorm.
Honden die aan epilepsie leiden, krijgen hun toevallen over het algemeen binnenshuis. Dit gebeurt vaak als de hond rust. Dat is vaak ’s nachts of in de morgen.
In tegenstelling tot de mens onderscheidt men bij de hond slechts twee soorten epilepsie. Dit komt omdat dit bij de hond moeilijker vast te stellen is.
Als je hond een epileptische aanval krijgt, zijn er eigenlijk drie soorten aanvallen die kunnen optreden: Epilepsie met een partiële aanval, epilepsie met een gegeneraliseerde aanval of a-typische aanvallen. Afhankelijk van de verschijnselen die optreden, kan de soort epilepsie bepaald worden.
Als je hond aan epilepsie leidt en hij krijgt zijn eerste aanval zul je waarschijnlijk erg schrikken. Probeer toch rustig te blijven. Het is belangrijk dat harde geluiden en felle lichtflitsen tijdens de aanval vermeden worden.
Het behandelen van de secundaire epilepsie is het beste af te stemmen met je dierenarts. Er zijn namelijk veel oorzaken denkbaar die de secundaire epilepsie veroorzaken. Afhankelijk van de gevonden oorzaak bepaalt de dierenarts dan de behandeling.
Om de primaire epilepsie te behandelen, bekijk je eerst hoe vaak je hond last heeft van de aanvallen. Vaak beginnen de aanvallen die horen bij primaire epilepsie bij honden tussen een en drie jaar. Als je hond een aanval heeft gehad, kun je twee dingen doen: Of je gaat met je hond naar de dierenarts of je wacht af om te kijken of en wanneer er een tweede aanval plaatsvindt.
Als blijkt dat je hond vaker aanvallen krijgt, is de vraag hoe vaak dit gebeurt. Epilepsie hoeft niet behandeld te worden als je hond niet meer dan een keer per zes weken een aanval krijgt. Gebeurt dit wel of heeft je hond echt zware toevallen dan kun je je hond laten behandelen.
Primaire epilepsie zal nooit helemaal verdwijnen. De behandeling is er dan ook op gericht om ervoor te zorgen dat je hond minder vaak een toeval krijgt en dat deze ook minder zwaar is.
Ga terug naar het menu: Hondenziekten.
Lees direct meer over: