Na overlijden van jouw huisdier kun je je huisdier begraven op een dierenbegraafplaats of laten cremeren in een dierencrematorium

Dierenbegraafplaats als laatste rustplaats

By Jasper In Ziekten oktober 16, 2015

Je maatje in zijn laatste levensfase

Steeds meer huisdierbezitters kiezen voor een dierenbegraafplaats. Al zal misschien niet elke huisdierbezitter het meteen toegeven, de meesten beschouwen hun huisdier als een soort eigen kind. Net als ieder gezinslid gaat ook je huisdier naar de dokter bij ziekte. Waarom zou je je huisdier, na jaren zorg, plezier en liefde dan gewoon ‘wegdoen’ na overlijden?

Een dierenbegraafplaats geniet dan vaak ook de voorkeur boven massadestructie, vernietiging van meerdere dieren tegelijk door een destructiebedrijf. Begraven in eigen tuin kan niet iedereen en is bovendien aan bepaalde regels gebonden. Een mooie, laatste rustplaats op een dierenbegraafplaats is zo’n gek idee nog niet.

Van mandje naar dierenbegraafplaats

Na overlijden van jouw huisdier kun je je huisdier begraven op een dierenbegraafplaats of laten cremeren in een dierencrematoriumJe hond die vol enthousiasme op je afrent als je thuiskomt, je parkiet die voor de nodige vrolijkheid in huis zorgt met zijn getsjilp of je kat die je ’s ochtends op bed komt begroeten. Een huisdier brengt warmte en plezier in huis. Je krijgt een huisdier vaak als ‘baby’ en maakt elke levensfase intens mee. Je speelse kitten verandert in een ruige kater, wordt gecastreerd, springt buiten naar vogels en, in een zucht, is hij opeens in een bejaarde heer veranderd. Hij loopt op zijn gemak, ligt merendeels in zijn mandje en krijgt steeds meer kwaaltjes. De levenscyclus van een huisdier verloopt nu eenmaal sneller dan die van jou. Denken aan wat je doet met je huisdier na overlijden wil je misschien liever niet, maar is wel verstandig.

Voordelen dierenbegraafplaats

Wat zijn nu precies de voordelen van een dierenbegraafplaats? We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Je houdt van je huisdier als van een kind, massadestructie voelt niet goed.
  • Waarom zou je na jaren zorgen en kosten beknibbelen op een eervolle laatste groet?
  • Je krijgt geen eventueel schuldgevoel achteraf (Had ik maar…)
  • Je huisdier blijft in de buurt door een graf dat je altijd mag bezoeken.
  • Je krijgt goede begeleiding bij een dierenbegraafplaats.
  • Je krijgt de tijd om afscheid te nemen van je huisdier.
  • Het voelt fijn om een persoonlijk plekje voor je huisdier te creëren.

Dierenbegraafplaats of dierencrematorium?

Natuurlijk kan je ook kiezen voor een dierencrematorium. Zowel bij een dierenbegraafplaats als dierencrematorium neem je na het overlijden van je huisdier contact op. Je brengt zelf je huisdier ernaartoe of, als je dat onprettig vindt, verzorgt de vervoersdienst dit. Voor de begrafenis of crematie mag je eerst afscheid te nemen. Bij een begrafenis ligt je huisdier opgebaard in zijn kistje voordat de begrafenis plaatsvindt, waarbij je aanwezig bent. Het graf mag je naar wens bezoeken. Bij een crematie kan je kiezen voor een groepscrematie, waarvan je een certificaat ontvangt, of een individuele crematie, waarbij je een urn of ander kunstobject uitkiest.

De kosten voor een plekje op een dierenbegraafplaats liggen rond de 250 euro bij grafrechten voor twee jaar. Daarna kan je het verlengen voor ongeveer 25 euro per jaar. De prijzen voor een crematie starten rond de 40 euro en gaan tot zo’n 200 euro voor zeer grote dieren. Een urn of een ander object kost ongeveer 25 euro of meer.

Ga terug naar het menu: Ziekten ABC.

Ga terug naar home: www.dierenarts-dierenkliniek.nl